2008. március 2., vasárnap

ELNÉZÉST, MAGA TUD REPÜLNI?

A FEHÉR HATTYÚ FELHÚZTA A SZOKNYÁJÁT, AZT AZ IGEN TISZTA EMBER OTTAN NYALTA NEKI

Toepler Zoltán az a muvesz, akit vagy szeretsz, vagy gyulolsz. es az ebbe a kategoriaba tartozo emberek az igazan tehetsegesek. Toepler Zoltán rendezett filmet es szinjatekot; irt dramat; forgatokonyvet sorozathoz, illetve hangjatekhoz; dolgozott Garaczi Lászlóval; nyert dramairoi palyazatot, es filmszemlen kiserleti kategoriaban kulondijat. 2002 ota folyamatosan bizonyit, de nevet a nagykozonseg az Álszent (2006) nagyjatekfilmje kapcsan ismerte meg, annak is egy ominozus reszlete terjedt orszagszerte: a macskagyilkossag.
ennek koszonhetoen rengeteg ellenseget szerzett maganak, es hatalmas publicitast, amely utobbinak csoppet sem orulhetett, mert csaladja es testi epsege is gyakran veszelybe kerult, koszonhetoen az poornepnek, kik ervek nelkul vadaskodnak es latatlanban itelkeznek, es a medianak, amely azt adja amit a fogyaszto elvar.

az uj szinpadi dramajanak, a Katona József palyazatot nyert Korpusz-nak a Stúdió „K” Színház ad otthont, es o is jatszik egyik szerepben.

sejtheto volt, hogy a szinhaz sem ussza meg a "macskagyilkos" vadakat, tobb izben is tamadas erte eppugy az intezmenyt mint a tarsulatot, erre reagalva rovid es egyertelmu tajekoztatot publikaltak:

A társulat irtózik az élőlényekkel szemben elkövetett minden lelki és testi agressziótól, kegyetlenségtől. Toepler Zoltán író, rendező hibázott azzal, hogy Álszent című filmjében ilyen témájú jelenetet szerepeltetett. A színház ugyanakkor elutasít minden, demokratikus felhatalmazás nélküli igazságtételt, büntető intézkedést, fenyegetést, csoportos vagy egyéni megtorlást, függetlenül attól, hogy aki ellen irányul, milyen vétséget vagy bűnt követett el. Ennek felderítése és szankcionálása az alkotmányos és intézményes bűnüldözés és igazságszolgáltatás dolga, nem pedig azoké, akik - láthatóan - az állatvédelmet csupán ürügyként használják szélsőséges nézeteik hangoztatására

Fodor Tamás, a Stúdió „K” Színház igazgatoja egyertelmuen kimondta:

... ez nagyon jellemző az országunk állapotára, hogy ilyen nemszeretem dolgot, rögtön a politikával, ráadásul a szélsőjobbal hoznak össze.

Toepler cimu blogbejegyzesemben utalast ideztem a februar 28.ai Toepler Zoltán: Korpusz bemutato eloadasara.


tobb szempontbol is furdallt a kivancsisag, igy nem hagyhattam ki az eloadast.
a tobb szemponthoz nagymertekben hozzatartozik, hogy lathassam Toepler ujabb produkciojat. nem csalodtam! az eloadas lenyugozott, a belefektetett munka megerte. hogy menyi koszonheto a Rendező: Géczi Zoltán-nak, es menyi az iro, es nyomozo szerepet betolto Toepler Zoltán-nak az eloadas sikerebol, nem tudom, de az bizonyos, hogy az eloadas erositette Toepler iranyaba az elismeresem.

amint mar a magyar "kulturkozeg"-tol megszokhattuk a nezok viselkedese nem volt sem tolerans, sem ertelmezheto. olyan reszeknel vihognak bele ahol dramai esemenyek tortennek, es olyan kepeknel van siri csend ahol erzekeket mozgat. az eloadas leirasaban is ki van emelve:

A történet nem is olyan mulatságos, mint amennyit a nézők nevetnek rajta.

a karakterek, a szineszi munka, az osszjatek, es nemutolsosorban a sztori, mindenkepp dicseretet erdemel, es ajanlom mindenkinek, meg azoknak is akik elborzadnak a macskagyilkossagtol

apropo! draga bombagyar-os faszagyerekek! azt igertetek hogy

február 28., Stúdió K, ugye? Ott leszünk.
bar ott lettetek volna, legalabb tanultatok volna egy kis muveszetet.

KORPUSZ
- Toepler Zoltán rémdrámája -

A szobrász: Tamási Zoltán
A segéd: Lovas Dániel
Nárcisz: Rusznák Adrienn
A gyilkos: Janicsek Péter
A tanító: Géczi Zoltán
Kveon: Toepler Zoltán
Az újonc: Marosi Viktor
Rendező: Géczi Zoltán
Munkatárs: Hannus Zoltán, Swierkiewicz Áron
Fény: Fodor Gergely
Hang: Fodor Gergely

Ősbemutató: 2008. február 28., Stúdió „K" Színház
(Bp. IX. kerület, Ráday u. 32.)

További előadások: február 29., március 7., 12.

Nincsenek megjegyzések:

blogajánló

amennyiben ajánlod az oldalt barátaidnak, következő lépésben megmutatom, hogy blogod, honlapod látogatottságát hogyan tudod egyik pillanatról a másikra sokszorosára növelni