2009. november 9., hétfő

Udvarhelyi Hírportál

no comment.
székelyudvarhely vezető napilapja. évek óta kiszolgálja az udvarhelyi lakosságot, utóbbi időben antikulturális maszlaggal. ehhez sikeresen hozzájárul az online jelenlétével is. téves információm volt az uh.ro tulajdnojogával kapcsolatban, mint utóbb kiderült, csak egy lelkes fiatal gárda vérszegény próbálkozása. a törekvés értékelendő.

viszont az még mindig az udvarhelyi híradóhoz köti, hogy az oldal a Lapkiadó szerverein fut.

jelzem, székelyudvarhely tele van reklámgrafikai stúdióval, ráadásul az egyik legnagyobb banner-je porosodik az uh.ro oldalon.

pár szösszenet a honlapról:

  • GMT+3 az alapértelmezett időzóna
  • nincs visszaigazoló email, ez nagyon nagy felelőtlenség manapság.. spammer-ek és felhasználók irányába egyaránt.
  • státuszüzenet duplán jelenik meg - élni lehet vele, csak borzalmasan amatőr, amelyet egy médiaplatformnak nem lehet megbocsájtani
  • a "padding" és "margin" formázási elemek ismeretének maximális hiánya. - minden összefolyik az oldalon, nincsenek térközök, esztétikailag kritikán aluli. funkcionalitásban korlátoz.
  • helyesírás és stilisztika kritikán aluli - székelyföld egykori kulturális fővárosának fő médiájához ez nem ildomos
  • a lehető legalkalmatlanabb színkavalkád használata - színelmélet és pszichológiai ismeretek nélkül is lehet esztétikus honlapot készíteni, de ez itt nem sikerült. a webergonómiáról nem is beszélve.
  • kaotikus, zsúfolt és animált reklámok
  • marquee használata - ez a technológia elnézhető volt 90es évek végén, manapság már megbocsájthatatlan bűn.
  • naptár és névnap kijelzés - köszönöm, van nekem is, nem szeretnék még holnapról is az időről és dátumról tájékozódni, főleg nem úgy hogy minden csupa javascript, ráadásul értékes helyet foglal.
  • keretek halmozása - a honlap sminkjéhez tartozó keretek, szövegdobozok és oldalsávok szegélyei halmozottak. a keretek vizuál-pszichológiai hatása a bezártság-, korlátozottság-érzet.
  • spampoison használata - ez nem csak a spambotokat, hanem a crawlereket is megzavarja, és büntetés jár érte.

edit: a fórumon is felmerültek ezen problémák, ahol az értelmesebbje megköszönte az építő kritikát, és javította a hibák zömét, a maradék pedig továbbra is hangot ad unatkozásának.

7 megjegyzés:

ficsur írta...

Eaposztrof, közel 1600 karakteres baszogatásod jóval ütősebb is lehetne, ha átolvasnád azt publikálás előtt. Kétszer. Ugyanis az uh.ro és az udvarhelyi híradó, két külön cirkusz. Az első „az udvarhelyi hírportál”, míg a második egy napilap, melynek másnapos tartalmát a:udvarhelyi-hirado.ro-n lehet megtalálni. Ergo rossz kapukat döngetsz...
És ami a vizualitást illeti, én 2009-ben a „sorkihúzott” opció mellőzését is „halálos bűnnek tartom”...

eapo írta...

köszi h felhívtad figyelmem, valóban rég kutakodtam szudvarhelyi média után, és utolsó előtti információim alapján az uh.ro az udvarhelyi híradót képviselte.

mivl esztétikailag és ergonómiailag is riaszt az oldal, valóban nem néztem szét, ezen bűnöm bánom :)

kivonogatok dolgokat, de bejegyzés marad.

én és a szakma meglátása szerint a sorkihúzott csak abban az esetben alkalmazandó, ha esztétika az elsődleges szempont, és nem a tartalom olvashatósága.

szépet, s jót!

Unknown írta...

Kedves Endre! A bejegyzésedet a portál fórumában is megjelenítetted, ahol finoman szólva sem építő jellegű kritikát írtál. Jellemezhető inkább egy lebőgő véleménynek, amit olyan hangvétellel fogalmaztál meg, hogy az már sértő. Lehet, ha te nem ilyen "vérszegény" próbálkozással indítanál el egy oldalt, de én még egy munkádat sem láttam. A legkönnyebb mások munkájában hibát kapni. Irigylem az olyan embereket, akiknek van erre idejük.

Üdvözlettel Gábor!

eapo írta...

tisztelt Gábor..

ez egy olyan oldal ahol ez a hangnem.. Ctrl+W.

megtanultam sokévnyi kritizálás után, hogy a kritika még ha építő is, nem lehet feltételes módban, nem kérhet vagy nem fogalmazhat meg igényeket. ezek eredménytelenek. viszont ha "beszólok", holnapra elkészült a javítás.

valóban van akinek nem bírja a gyomra a stílusom, viszont az magára vessen.

én viszont azokat az embereket irigylem, akiknek van idejük szót csépelni hiányos/téves meglátásaikból.

szépet, s jót..

Unknown írta...

Tisztelt endre.................

Sajnos egy csöppet felháborító amit írtál. Egy jóbarátom hívta fel a figyelmem a beszólásodra, úgy éreztem reagálnom kell. Van egy blogod, ahol beszólsz mindenkinek, kritizálsz mindent, ami nem tetszik. Te biztosan tökéletes vagy! Még mindig nem kaptam egy példamunkát, amit te végeztél. A legkönnyebb mások munkájában hibát kapni. Minden ember hibázik, senki sem tökéletes, de úgy látom, hogy nincsenek problémáid az egóddal, Te egyszerűen tökéletes vagy.......

Sajnálatos módon még ismerlek is...... Tipikusan olyan jellemed van, mint akinek nincs egyéb dolga, csak a mások hibáit keresni. Ha azt hiszed magadról, hogy csak te vagy értelmes ember, akkor tévedsz. Hidd el, hogy még olyan buta, értelmetlen "- ctrl+V típúsú -" emberek, mint az uh.ro üzemeltetői, szerkeszőti is megértenénen egy építő kritikát, de a tied sajnos nem az.

További kellemes blogírást, mások munkájának kritizálását, ésatöbbi.
Ezzel én lezártam az értelmetlen szócséplést.

u.i. Nézz magadba! Gondolkodj el, hogy ki is vagy te valójában!

eapo írta...

:)
örülök h megosztottad velem gondolataidat, viszont nem tudom magamévá tenni, elnézést.

néhol pontosítok:
ez az egyik blogom, ahol beszólok, azoknak akinek úgy érzem, hogy be tudok szólni.

megkritizálom azt amiről van építő, vagy - az online világ tisztogatása érdekében - degradáló véleményem, és az, hogy egyeseknek ez nem tetszik, engem nem zavar, és ez nem egó kérdése.

természetesen nem vagyok tökéletes, de legalább törekszem rá. ehhez jó eszköz a vita, az építő kritika, és bármilyen jellegű kommunikáció.

természetesen könnyű más munkájában hibát találni, ezért keresem is állandóan, így én elkerülöm, hogy nem követem el azokat a hibákat amiket mások igen; és amint megtanultam, megosztom másokkal is, hogy többé ők se követhessék el.

nem a referenciája alapján kell megítélni egy embert; én a kétoldali kommunikációt szoktam használni.

ha személyesen ismersz akkor én is sajnálom, hogy mindezt nem szemtől szemben mondod el, ha pedig a rólam alkotott képet ismered fel önmagadban, azért téged sajnállak.

kérlek ne mocskold "buta, értelmetlen "- ctrl+V típúsú -" emberek" címszóval az uh.ro üzemeltetőit, szerkesztőit, mivel nem érdemlik meg. láthatod, hogy elszántan dolgoznak az oldalon, mivel kritikám publikálása után azonnal javították a hibákat, és meg is köszönték az észrevételeket.

ui.: ha azzal foglalatoskodnék, hogy magamba nézek, hogy ki is vagyok valójában, nem tudnék önmagam lenni.

NemzetiDemokrata írta...

Ne szóljá' be!

blogajánló

amennyiben ajánlod az oldalt barátaidnak, következő lépésben megmutatom, hogy blogod, honlapod látogatottságát hogyan tudod egyik pillanatról a másikra sokszorosára növelni