2009. március 12., csütörtök

Budapesti Országház vs. Bukaresti Parlament

wikipedia: Palatul_Parlamentului

annó, szép nyári nap, parlament előtt vonulok el egymagamban, nyitott turistabusz halad el mellettem, hangosbemondójából hallom, hogy "európa legnagyobb és legszebb parlamentjét láthatjuk.." bahh.. nem hittem a fülemnek, de amikor több emberrel is beszéltem, és mindenki ugyanezt állította már szomorú is voltam, hogy hogyan lehet ekkora baromsággal beetetni a népet!? amikor a mai nap reggelén kezembe került egy idegenvezetői tankönyv, és ugyanezt olvastam benne, már dühöngtem. íme az eredménye:

A bukaresti "Palatul Parlamentului" (a román parlament épülete)
1983-ben épült, 400 építész dolgozott rajta Anca Petrescu építésznő vezetésével és több mint 20 000 munkás, 1 év alatt, napi 24 órai munkával.

Területe 330.000 m², alapterülete 66.000 m², 86 méter magas és vannak szintjei 92 méter mélyen a föld alatt. A Pentagon épülete után a második legnagyobb adminisztratív épület. A beltér méretét tekintve a maga 2 550 000 köbméterével a harmadik a világon, a Floridai Cape Canaveral (ahol űrrakétákat szerenek össze), valamint a mexikói Quetzalcoatl piramis után. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy ez az épület 2%-al tólszárnyalja az egyiptomi Kepos piramis belterét.

A budapesti Országház
Steindl Imre tervei alapján 1885-től 1904-ig építették. Az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 95 m magas, alapterülete 17 745 négyzetméter.

a tévedés természetesen a wikipédián is fellelhető volt, javítottam. remélem nem fogja egy nagymagyar érzelmü szerkesztő visszamoderálni a hazug állítást:
http://easycaptures.com/1939391537

wikipedia:Országház

11 megjegyzés:

Unknown írta...

Semmi Nagymagyarkodás, de az biztos, hogy az idegenvezető nem hülyítette a népet. Lehet, hogy nem a legnagyobb, de a bukarestihez képest biztos, hogy szebb. A megjegyzés inkább a nagyrománkodás sértődött önérzetességét bizonyítja. A Román parlament épülete inkább egy megalomániás ember torz gondolkodásának kielégítésére irányuló törekvést bizonyít. A Román nép nem ettől lett vagy lesz nagy, hogy gigantikus országházat épít ( épített )Mi indokolta a 92 méter mélységet? Egy rakétasiló nincs ilyen mélyen vagy talán egy bunker is van alatta?

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
eapo írta...

gabor helyesen érzi a sértődött hangnemet, viszont a nagyrománkodást űgy fordítanám, h nagymagyarkodás ellenes. magamból kiidnulva sokkal nagyobbra értékelek egy megalomániás torz alkotást (amely ipari remekműként is tekinthető), mint egy összetákolt ipari remekművet. az egyik művészet, a másik.. hmm.. erre nem találom a helyes szót.. majd ha meglesz jegyzem.

a 92 m mélységnek megvan a szerepe, ezt a kommunizmus tudta, ma már elfeledtük (egyesek szerint szerencsére, mások szerint sajnos).

amíg nem látta valaki belülről a román parlamentet, addig nehéz valós véleményt alkotni róla.

töredelmesen bevallom, én még nem láttam a budapestit, ezért nem is firtatom szépségét.

Névtelen írta...

bocsi hogy csak így be(le)szólok, de a floridai az Cape Canaveral nem pedig carneval:-)

eapo írta...

köszi a korrekciót.. wikiről Ctrl+C-ztem, javítva.

Névtelen írta...

én nem tudok románul de németül igen
http://de.wikipedia.org/wiki/Parlamentsgeb%C3%A4ude_(Budapest)

(Budapests und das größte Parlamentsgebäude Europas )
Szerintem nem nagyon kell hozzá németül tudni hogy meg értsd :Az Írja aki még se értené hogy Európa legnagyobb Parlamentépülete

Kata írta...

tudtommal 96 méter magas a magyar Parlament. És az idegenvezetők azt szokták mondani- már ha képben vannak- hogy amikor épült, akkor volt a legnagyobb Parlament, azóta meghaladták- A Westminster volt előtte a legnagyobb, aminek részben a másolata az épület szerkezete és két méterrel hosszabbra tervezte Steindl. És a románok egyfajta versenyként értelmezték, hogy nagyobbat kell építeniük, amennyire tudom, mármint Ceaucescu, mert ez nem a román népen múlott, az biztos. Mellesleg a magyar parlament nem lett összetákolva, korának nagyon fejlett technikáit alkalmazta, pl. a hűtés-fűtése az épületnek rendkívül érdekes, a homokkő burkolat elég nagy hiba volt a Duna-parton, meg süllyed az épület. Nem vonnék párhuzamot amúgy a két épület között, teljesen más kor, más motiváció, társadalmi háttér szülte őket.

eapo írta...

Köszönöm Kata kiegészítését. már rég el is feledtem, hogy írtam ilyen bejegyzést :)

Azóta láttam a magyar parlamentet belülről.. nem voltam lenyűgözve. Ha Franciaországban látom ugyanezt, biztosan órákon keresztül mesélem barátaimnak, de Magyarországon ezt inkább szégyellném.

A román parlament nagyon jól reprezentálja a román mentalitást, s nem csak a Ceaușescu korszak megalomániáját. Ma is aktuális, hiszen őket kevéssé viselte meg az őket körülölelő kultúra, mondhatni a román ma is románul beszél, ismeri a - amúgy nem túl mély és régi - kultúráját és értékeli azt.

No. Ez is magyarmellveregető-ellenes lett, ez nem változott :)

Névtelen írta...

Ne haragudj de aki szégyenli a saját hazájának a parlamentjét és sztárolja a románt, azzal nincs semmi gond. Az embereknek valószínűleg ilyenkor azonnal az jut eszükbe, hogy az illető román. Pláne igy, hogy még a franciák is fényezve lettek.

Unknown írta...

nemlehet dönteni közűlűk :D .

eapo írta...

vicces így sok év távlatából visszaolvasni írásomat. megfogalmazott véleményem célja polgárpukkasztás volt, mint látom sikerült néhányaknál ténylegesen kivernie a biztosítékot.

lényeg a lényeg, hogy a magyar építésekor volt csupán a legnagyobb, ma ez már nem igaz, viszont mindenhol ez van kommunikálva.
szépségét tekintve kívülről valóban szebb mint a román, viszont a román belülről sokkal inkább képes lenyűgözni bárkit mint a magyar.. még annak ellenére is, hogy a szépség nagyon is relatív.

s nem románkodok, nem magyarkodok.. csupán szeretem az igazságot látni leírva a ferdítéssel ellenben.

blogajánló

amennyiben ajánlod az oldalt barátaidnak, következő lépésben megmutatom, hogy blogod, honlapod látogatottságát hogyan tudod egyik pillanatról a másikra sokszorosára növelni